Monday, March 12, 2012

Rindu 2#


RINDU

                
3 Januari 2017.

Kereta Mercedes Benz berplat JJJ10 menderu laju,memasuki perkarangan sekolah. Aku mendengus, benci. Ah, sekolah kuno! Desis hati.

“Okey, dah sampai!” laung ayah dari tempat pemandu. Riak wajahnya jelas menggambarkan keriangan. Begitu juga dengan adikku dan ibu. Hanya aku yang punya wajah sekeruh air longkang. Kenapa seih, ayah hantar Zul ke sini? Dahlah sekolah kampung! Keliling kebun kelapa sawit lah, kebun sayurlah. Seberang pulak ada kandang lembu. Ish, bangunan pun ala-ala 80-an gitu. Ibu pun satu, asyik setuju saja dengan ayah. Hish, ibu ni dah tak sayang aku, agaknya. Sampai hati ibu dan ayah nak sekolahkan Zul di sekolah ni. Dahlah yuran mahal, bangunan buruk! Ish, tak faham aku. Kot ye pun nak ajar anaknya ini berdikari, hantarlah ke sekolah high-class sikit. KISAS ke, SBP ke, STF ke, MRSM ke.. Ini tak, sekolah kampung jugak diaorang hantar aku. Haish…Ada ke patut budak cemerlang , 9A PMR tersangkut ke sini? Huh! Hatiku merungut.


“ Zulaiqa, kenapa duduk termangu lagi dalam kereta tu? Cepat, keluarkan barang. Takkan nak suruh Ibu yang keluarkan,kot?” ujar ayah.


“Hmm..”


Perlahan-lahan, aku keluar dari kereta, mendapatkan ibu yang sedang sibuk memunggah barang dari bonet kereta.


“Ha, Ibu dah siap keluarkan barang, baru nak keluar kereta. Kenapa ni?”


Aku membisu.


“ Mun, Abang nak ke pejabat sebentar. Sementara itu, awak bertiga mungkin boleh ke asrama. Hm.. Kalau tak silap, Zulaiqa dorm Mahabbah, katil nombor 004.”


“Baiklah,Abang.”


Aku memandang langkah Ayah dengan pandangan kosong. Barangkali kerana terluka dengan tindakan ayah menyorokkan surat tawaranku ke MRSM tempoh hari. Argh!!


“ Kenapa tercegat lagi kat situ. Jom tolong ibu bawa barang ke dorm Zul tu.” Ajakan ibu memecahkan lamunanku. Lantas, aku membuntuti ibu dan adik, Zaid. Langkahku melaju, selaju desir hati yang mendengus benci.


***


“ Hmm.. Enti cuba tengok senarai nama pelajar asrama tahun ni. Nampaknya, ramai pelajar baru yang tiada latar belakang agama. Aduhai, mesti macam-macam hal mereka buat. “


“Tenang, Ayu.”


“ Macam mana nak tenang? Enti tak ingat ke isu tahun lepas? Kes yang melibatkan Mu..”


“Shh.. Cukup. Itu kisah dahulu, tak perlu dikenang. Sekarang, lain. Mereka itu umpama logam. Logam yang perlu dibentuk, dikilatkan. Logam yang akhirnya boleh dimanfaatkan buat ummah.”


“Logam? “


“Ya, logam.”


Tuk.Tuk.Tuk. Perbualan dua sahabat itu mati dek ketukan pintu.


“ Assalamualaikum. Maaf mengganggu. Husna,Ayu, Ustazah Azida mahu berjumpa dengan antuma di bilik tetamu, sekarang..”


“Kenapa Puan Pengetua memanggil kami?” aju Husna, sopan.


“ Ustazah pun tak pasti. Rasanya ada hal penting yang perlu dibincangkan. “


“Terima kasih , Ustazah Sofea. Kami akan ke sana, sekarang,” ujar Ayu, tersenyum. 


“ Baiklah. Kalau begitu, Ustazah perlu beransur dulu. Ustazah mahu memantau kemasukan pelajar di asrama.”


Ayu dan Husna hanya mengangguk. Lantas, mereka bergegas ke bilik tetamu.


“ Hebatnya, Ustazah Sofea, kan? Begitu sabar melayan kerenah pelajar saban tahun. Ana teringin nak jadi orang yang sabar macam Ustazah. Kadang-kadang, ana anggap Ustazah macam ibu kandung sendiri, “ ujar Ayu.


“Betul tu. Dia sangat ikhlas dan bersungguh menjalankan tugas sebagai ketua warden aspuri. Sifat keibuannya itu mampu melembutkan banyak hati. Kasih dan sayangnya pula seolah tumpah dan merebak ke setiap jiwa di aspuri ini. “


“ Ala… Enti pun apa kurangnya. Siapa tak kenal Aisyah Husna binti Haritsah? Orang yang telah berjaya menghidupkan suasana ukhuwah fillah di madrasah kita ni.. Begitu berhikmah,persis Abu Bakar asSiddiq.  ”


“Ish, orang tu pun apa kurangnya? Rahayu Abdul Razak. Orang yang terkenal dengan tegasnya, tidak ubah seperti Umar alKhattab.”


Mereka berdua itu tertawa perlahan. Hanya tiga dekah, kemudian berhenti. Bukan apa, mereka bimbang andai hati mereka gelap. Ketawa menggelapkan hati, bukan begitu?


"Ish anti ni, ketawa saja. Dah cukup, banyak ketawa di dunia, banyak menangis di akhirat, " ujar Ayu.            


“ Betul tu. Allah ada berfirman dalam surah atTaubah, ayat 82 yang berbunyi;


Giliran Husna pula menambah. Sememangnya, dia begitu petah berhujah. Setiap katanya pasti diiringi ayat Al-Quran atau Hadis. Pendek kata, bicaranya pasti berisi! 



************


BILIK TETAMU. Itulah yang tertera di muka pintu. Pantas, Husna dan Ayu mengetuknya
dengan sopan. 

“Masuk! “

Kedengaran suara dari dalam bilik. Lalu, daun pintu ditolak sedikit, seiring dengan ucapan salam.

“Assalamualaikum, Ustazah.”

“ Waalaikummussalam. Ha, Husna, Rahayu! Ini, ada parents yang mahu berjumpa dengan antuma. Parents kepada pelajar baru, “ ujar Ustazah Azida sekaligus menerangkan sebab mereka dipanggil.

“Assalamualaikum, Tuan, Puan. Apa.. Hah! Uncle Amru , Auntie Munira? ”
Husna dan kedua-dua tetamu itu sedikit terkejut. Ayu dan Ustazah Azida terpinga-pinga.

“ Husna kenal mereka?” aju Ustazah Azida, hairan.

“ Ya, kenal. Mereka ibu dan ayah angkat Husna.”

“ Ibu dan ayah angkat? “

“ Ya. Mereka pernah menjaga Husna sewaktu darjah satu. Masa tu, Ummi dan Abi sedang belajar di luar negara. Waktu itu juga , sistem untuk ke luar negara itu agak sulit dan kompleks. Jadi, Husna tinggal bersama Uncle Amru dan Auntie Munira, “ terang Husna.

“ Sebab dah akrab, Husna memanggil kami ibu dan ayah,” tambah lelaki yang berkemeja biru tua, atau lebih dikenali dengan Uncle Amru. Wanita yang di sisinya hanya mengangguk.

“ Oh, begitu rupanya.”

“ Ha, kenapa Aunt Munira dan Uncle Amru nak jumpa kami? Hm.. Lagi satu, mana adik?”   aju Husna , menatap kedua wajah insan itu.

“Sebab adik lah, kami mahu berjumpa kamu berdua,“ kata Auntie Munira, dengan linangan air mata.

Husna dan Ayu semakin bingung. Linangan air mata itu sudah cukup mengkhabarkan sesuatu yang tidak kena. Pandangan mereka bersatu, seolah berbicara tanpa suara. Suasana menjadi hening seketika. Masing-masing membisu.

“ Adik kamu, Husna, adik kamu tidak seperti dahulu. Dia dah banyak berubah. Dia tidak lagi menutup aurat, tidak lagi menjaga solat. Dia selalu keluar malam. Auntie dan Uncle sudah tegur berkali-kali, namun tidak diendah. Adakalanya, kami ditengking semula, “ terang Uncle Amru, cuba untuk bertenang. Dijelingnya Auntie Munira yang sedang teresak-esak.
“ Maksud Uncle, Zulaiqa? ” Husna seakan tidak percaya.

 “ Ya. Sebab tu, kami hantar dia untuk bersekolah di sini. Minta tolong Husna tengok-tengok kan, dia. Entahlah.. Budak tu dah keras hatinya. Kami nasihat, dia buat pekak saja. Hah, Uncle pun tak faham. Dia bukan Zulaiqa yang dulu, yang taat pada agama. Hampir-hampir sahaja Uncle halau dia dari rumah. “

Husna terdiam seribu bahasa. Lidahnya seakan terkunci. Bingung mendengar kenyataan Uncle Amru. Apa sebenarnya yang terjadi? Mustahil Zulaiqa berubah begitu sahaja. Pasti ada punca, dan aku perlu siasat punca itu. Getus hatinya.

“ Insya-Allah. Kami cuba bantu sedaya upaya kami. Apapun, Uncle Amru dan Auntie Munira kena sentiasa doakan Zulaiqa. “

Ternyata, jawapan Husna membuatkan Uncle Amru dan Auntie Munira tersenyum.

“ Insya-Allah, kami mendoakan. “

“ Hm.. Rasanya, kalau tiada apa-apa lagi, kami mahu mengundur diri. Ada kerja yang perlu diuruskan. Terima kasih, Puan, Tuan. Oh, ya, terima kasih juga , Ustazah. Assalamualaikum,” ujar Ayu, sambil memandang Husna sekilas.

Husna hanya tersenyum lalu membuntuti Ayu, keluar dari bilik tetamu. Kemudiannya, mereka menapak pergi ke Bilik Lembaga Pelajar. Ada perkara yang perlu diuruskan. Segera.

***

Dewan Hudaibiyah begitu sesak dengan pelajar. Namun, suasananya begitu tenang, tidak huru-hara. Masing-masing tahu menghormati majlis. Barisan pengawas kelihatan segak berbaris di kiri dan kanan dewan, mengawasi pelajar. Sebentar sahaja lagi, Perhimpunan Rasmi Sekolah akan bermula.

Di satu sudut, aku terpinga-pinga sendirian. Pelajar spesies apakah ini? Kat sekolah aku dulu, masuk dewan tu macam masuk pasar. Huru-hara! Tapi, ini lain pula.. Pelik betul..Alien ke apa.

“ Assalamualaikum, Zulaiqa. ”

Lamunanku terhenti apabila mendengar namaku disebut. Aku menoleh. Alangkah riangnya hatiku, hanya Tuhan yang tahu!




bersambung....

0 comments: