Friday, February 08, 2013

Give


Today is Friday.  Lets recite alKahfi.

Friday, January 18, 2013

Rumah KITA



Ia rumah KITA. 
Adakah anda mahu membiarkan ia musnah? 
Masanya untuk bangkit membela.
Wake up people! 


For more info :  Aqsa Syarif :) 

Thursday, January 17, 2013

Navigator



الم ﴿١ ذَٰلِكَ الْكِتَابُ لَا رَيْبَ ۛ فِيهِ ۛ هُدًى لِّلْمُتَّقِينَ ﴿٢   
Alif, Laam, Miim. (1) Kitab Al-Quran ini, tidak ada sebarang syak padanya (tentang datangnya dari Allah dan tentang sempurnanya); ia pula menjadi petunjuk bagi orang-orang yang (hendak) bertaqwa; (2)
( Al-Baqarah : 1-2) 

 Al-Quran itu navigator buat orang yang bertaqwa. :) 


Sunday, December 16, 2012

As precious as gold!

In the name of Allah, the Most Merciful. 


Do you love to eat ice-cream?
Either you are an ice-cream lover or not, I am not about talking about the delicious ice-creams.
But, let’s take a look on the Islamic value that is hidden in these mouth-watering deserts.
I’ve just watched an advertisement on a brand new product from Magnum.
The vanilla ice-cream looks scrumptious as it is coated with honeycomb sauce. Mm..


As precious as gold, as good as Magnum. 
Have you ever noticed that the flavours of the ice-creams are almost the same?  
– Chocolate, vanilla, coffee, mocha etc. 
And most important of all, they are all ice-creams, cold and tasty. Only the coatings make them different.  
So, just imagine, our heart is just the same as those ice-creams.
Some hearts are coated with Jahiliyah, just like the ice-creams that are coated with chocolate.
Some hearts are coated with sins , just like the ice-creams that are coated with chocolate and crunchy hazelnuts.
Some hearts are coated with sincerity, just like the ice-creams that are coated with white chocolate.
Some hearts are coated with faith (iman), just like the ice-creams that are coated with ‘gold’.

Is our heart as pure as gold? 

It is up to us to choose which of these coatings that are suitable for our heart. 
Spare a thought on it.
Which one would you choose?
And good luck on choosing those ice-creams! 

Friday, December 14, 2012

Anda Murobbi , Bukan Selebriti!


Bismillah. 

Leaders are learners – pemimpin adalah individu yang sentiasa belajar. Begitu saya diingatkan berkali-kali. Malah, satu ungkapan yang sering menjadi pegangan saya ialah saat kita berhenti belajar saat itulah kita akan berhenti memimpin – when you stop learning, you stop leading. Ya, walaupun saya bukan pemimpin dalam skala yang besar tetapi saya adalah pemimpin keluarga dan setidak-tidaknya pemimpin diri sendiri. Hakikat ini mengingatkan saya kepada perbualan bersama Pak Long – orang tua kampung saya pada minggu yang lalu.

“Kau asyik mengajar sahaja, bila kau belajar?” tanya Pak Long pada satu hari.

Saya diam. Saya tahu, Pak Long bukan bertanya sebenarnya, tetapi dia mengingatkan.

“Apa yang kau selalu tulis dan cakapkan tu… betul-betul sudah kau amalkan?”

Saya bertambah diam. Selain ayah, Pak Long adalah orang yang paling saya hormati… malah saya takuti (kadang-kadang).

Namun begitu, Pak Longlah tempat saya ‘ziarah’ apabila ada sesuatu keputusan, kemusykilan atau kecelaruan berlaku dalam episod hidup saya. Sejak saya masih di sekolah rendah, hinggalah kini Pak Long adalah ‘guru’ saya.

“Saya hanya penyampai Pak Long. Apa yang saya tulis dan cakap merupakan gugusan pengajaran yang bukan hanya diambil dari pengalaman diri saya tetapi juga orang lain. Saya juga berharap apa yang telah saya sampaikan, dapat juga saya amalkan.”

“Jangan hanya berharap, berusaha!” pintas Pak Long.

“Insya-Allah,” jawab saya pendek.

“Bagus tu. Jangan menulis ‘diri’ sendiri. Ingat pesan ni, orang yang bijaksana, menulis tentang ilmu. Orang cerdik menulis tentang peristiwa. Orang pandai menulis tentang ‘orang lain’. Hanya orang bodoh menulis tentang dirinya sendiri.”

Saya mengangguk perlahan. Dalam maknanya kata-kata Pak Long kali ini.

“Pak Long lihat ada kecenderungan sestengah penulis asyik menulis tentang dirinya. Begitu juga penceramah yang asyik bercakap tentang ‘aku’nya.”

“Tapi Pak Long, tak salah kalau pengalamannya itu dapat dikongsi oleh orang lain. Malah itu lebih ‘real’ daripada apa yang dialami orang lain.”

“Betul. Tak salah. Tetapi jangan keterlaluan.”

“Kenapa Pak Long?”

“Sebab, kekuatan ilmu lebih ampuh daripada kekuatan peribadi. Biar pembaca atau pendengar bersandar kepada kekuatan ilmu yang diketengahkan, bukan kekuatan peribadi penulis atau penceramah itu sendiri.”

“Kenapa Pak Long?”

Pak Long merenung tajam. Dia faham kali ini saya bukan hanya menyoal tetapi mempersoalkan.

“Pak Long lihat, penulis atau pendakwah masakini tidak syumul dari segi personalitinya. Tak payahlah Pak Long huraikan lebih terperinci… muhasabahlah diri masing-masing.”

“Maksud Pak Long, golongan ini banyak kelemahan? Biasalah Pak Long. Siapa yang sempurna? Apakah hanya apabila semuanya sempurna baru kita boleh berdakwah?”

“Tidaklah begitu. Tetapi biarlah pendakwah sekurang-kurangnya ‘lebih sempurna’ sedikit daripada golongan yang diserunya.”

“Kalau tidak?”

“Masyarakat akan kecewa, apabila melihat figur-figur yang mereka kagumi malah ingin teladani… tidak seperti yang mereka harapkan.”

“Pak Long, sejak dulu kita diajar bertoleransi dalam hal-hal yang begini. Pendakwah tidak sempurna seperti ‘bahan’ dakwahnya. Begitu juga Islam, dengan umat Islam. Islam sentiasa hebat, tetapi muslim adakalanya hebat adakalanya tidak, bergantung sejauhmana mereka mengamalkan Islam itu sendiri!”

“Hujah lama,” balas Pak Long.

“Tapi masih relevan… Pak Long,” saya seakan merayu.

“Kalau hujah tu diputar-balik begini macam mana… Ya, kalau Islam sentiasa hebat tetapi umatnya belum tentu. Jadi kalau begitu, di mana letaknya keupayaan Islam dalam menjana kehebatan umatnya?”

Sahih, saya terperangkap. Seperti biasa, hujah Pak Long akan bertambah gagah, kalau disanggah. Justeru, kerana itulah saya selalu ‘melawan’. Pak Long bukan guru – kau diam, aku cakap! Tetapi dia adalah guru yang ‘demokratik’ – prinsipnya: Mari sama-sama kita cari kebenaran.

“Kau tidak pernah terbaca tulisan Dr. Yusuf Al Qaradhawi tentang kelohan seorang intelektual Barat yang baru memeluk Islam? Apa kelohannya?”
“Maha suci Allah yang telah memperkenalkan aku Islam sebelum aku mengenal muslim…”

“Tahu pun. Jika intelektual itu kenal muslim, mungkin dia tidak tertarikpun untuk memeluk Islam. Jadi dari segi tertib…siapa yang kita nak perkenalkan dahulu? Muslim atau Islam?”

“Islam Pak Long,” saya akur. Tunduk.

“Ya, itulah maksud Pak Long… pendakwah atau penulis, mesti mengenegahkan prinsip dakwah, Islam dan tarbiah, bukan input peribadi atau personalitinya. Bawa orang kepada Allah, bukan kepada diri, bawa orang kepada Islam, bukan kepada diri sendiri, produk atau kumpulan. “

“Terimakasih Pak Long… selalu-selalulah ingatkan saya.”
“Ingat pesanan Pak Long ni… pendakwah adalah seorang murabbi bukan selebriti!”
Adaptasi daripada karya Pahrol Juoi , Nota 35 (Nota Hati Seorang Lelaki)

Friday, November 23, 2012

KiTa adalah PeNYeRu !

Bismillah..

Ku biarkan kalam berbicara
Ku biarkan pena merungkai kata-kata
Ku biarkan minda mentafsir segalanya
Ku biarkan hidayah menyinari hati yang buta

Alhamdulillah..rasa sudah lama tidak post disini..tahniah kepada adik-adik atas usaha antum menghidupkan blog ini..

sekadar perkongsian bersama:

1) Ayat diatas boleh rujuk surah Yusuf:108, yang mana sebagai ayat yang menguatkan lagi kita untuk menjadikan D n T ni adalah segala2nya melebihi apapun dan menjadikan segala paksi kehidupan kita adalah bertujuankan D n T.

2) Ayat ini juga lebih menjelaskan lagi pada kita tentang halatju dakwah kita serta konsep 3 T

3) “ Hazihi sabili “ - inilah jalanku, (blh juga rujuk srh al-Anaam:153) dimana kita meyakini bahawa jalan ini adalah tak lain dan tak bukan adalah jalan dakwah dimana jika kita lihat dalam buku “Toriqud-Dakwah”, Syeikh Mustafa Masyhur menyebutkan bahawa “ jalan dakwah ini merupakan jalan yang satu”

4) “ad’uu  ila Allah “ - Dapat difahami bahawa dakwah yang kita serukan ini merupakan dakwah kepada manusia,mengajak manusia kepada Allah bukan pada nama,jemaah,individu dan yang selain daripada Allah

5) “ala basiratin” – ayat ini membawa kita kepada perlunya kejelasan kita terhadap jalan yang kita lalui ini supaya kita tidak menjadi golongan yang gugur dan tercicir serta ragu-ragu dalam melangkah..wanauzubillah..
Ia juga menekankan beberapa kefahaman kita tentang dakwah (fiqh dakwah),(boleh baca buku Fiqh Dakwah oleh Mustafa Masyhur) dimana antaranya menekankan tentang tertibnya maratib amal, tertibnya marhalah dakwah dan tertibnya wasilah umum dakwah

Maratib Amal :
1)      Individu Muslim
2)      Rumahtangga Muslim
3)      Masyarakat Muslim
4)      Kerajaan Islam
5)      Negara Islam
6)      Khilafah Islamiyah
7)      Ustaziatul Alam



Marhalah Dakwah :

1)      Taarif (pengenalan)
2)      Takwin (pembentukan)
3)      Tanfiz (perlaksanaan)

 Wasilah Umum Dakwah :
1)      Iman yang mendalam
2)      Pembentukan yang rapid dan kemas
3)      Usaha dan amal yang berterusan
Seterusnya perkongsian tentang kata2 oleh Syeikh Hassan al-Hudhaibi (Mursyid Am Ikhwanul Muslimin ke-2)
Nahdu Duat Qabla Kulli Syai’
Kita ada dai(penyeru) sebelum segala sesuatu
-          Bila diri kita telah kita infaqkan sepenuhnya untuk D n T, maka kita akan memastikan kesemua aturan hidup kita yang pertama sekali adalah untuk D n T..Semuanya adalah atas dasar kepentingan D n T bukan atas dasar kepentingan peribadi..Semua yang kita lakukan semua atas nilaian dan neraca D n T
-          Oleh itu bilamana hidup kita memang secara total untuk D n T maka setiap pemandangan kita,setiap cara pemikiran kita, setiap pendengaran kita, setiap apa yang lahir dari kata-kata kita dan setiap yang terzahir dari perbuatan kita kesemuanya melambangkan imej seorang dai sehingga mungkin boleh disimpulkan dengan sebuah kata2 “ al- Hayah ad-Daiyah” dimana tiada kehidupannya melainkan kesemuanya kehidupan untuk
 D n T

p/s : Allahuakbar..inilah peranan kita,tugas kita yang sebenar..Sungguh mendalam,besar dan bermakna ayat Allah dan sepotong kata-kata ini..Moga Allah beri kekuatan pada kita untuk mengaplikasikannya dalam segenap kehidupan kita..