Friday, September 25, 2009

Bagaimana seorang naqib itu...

Naqib...Ya, semestinya dalam diri malah jiwa seorang naqib itu perlu ada tamayyuz daripada insan biasa.Sungguh, al-Banna pun ada perbezaannya berbanding org lain.Ia menjadi identiti buat dirinya.Bukan untuk dibanggakan, tapi supaya orang yang melihatnya, terdidik kerana sikapnya menunjukkan bagaimana Islam itu.

Ia kena mempunyai ilmu.
Tapi, taklah jadi kemestian naqib itu seorg yg faqih dlm segenap segi n seorg yg alim thdp agama sehinggakn kpd perkara y terlalu terperinci, sehinggakn setiap anggota usrah dpt semua perkara menegnai agama dari dia dan mereka dpt sume jawapan darinya dalam sume permasalahan.
Tapi, persoalannya ialah p'soaln tolong-menolong. Kerana...kadangkala perbezaan kemampuan antara dia dan ahli usrah hanyalah sikit.

Seorang naqib (sesuai ngan kedudukannya) sentiasa terdedah dgn soaln2 dari saudara2nye mengenai segala masalah mereka, pasal urusan agama atau juga benda2 yang menekan mereke. Oleh itu, satu kaedah y mudah, naqib tak yah jawab kalau tak tahu jawapannya atau minta tangguh samapai dapt buat rujukan atau dia tanya kepada sesape yg lebih faqih.

Sebaik-baiknye, naqib kena biasakan diri dan saudara-saudaranya agar sentiasa rujuk Quran dan sunnah dan juga ulama salafussoleh. Begitu juga janganlah hanya mengambil ayat atau hadis dr mulut penceramah sebelum pastikn kesahihannya. Sebab, banyak je berlaku penyelewengn tafsir quran dn hadis yg boleh bahayakn aqidah dan agama.

" Enam golongn y aku laknati mereka dan dilaknati Allah dan seluruh nabi: orang yg menmbah-nambah dlm kitab Allah azza wa jalla, org y tak percaya ketentuan Allah, org y menindas umatku ngan keganasan supy org y dimuliakn Allah dihina dan memuliakn org y dihinakn Allah, org y halalkn apa yg Allah haramkn, org y menghalalkn dr keluargaku apa y diharamkn Allah dan mereka y meninggalkn sunnah" (Hadis)

2 comments:

pembaca said...

alhamdulillah,

sebagai renungan buat semua.adakah BENAR kita mengambil alquran dan sunnah sbg hujjah dlm setiap yg kita perkatakan.

alquran+sunnah yg ditinggalkan memang AMAT lengkp.

"cuma hati kita terbuka atau tidak utk menerimanya seterusnya jdkan dlm setiap tingkahlaku."

bestnya.
andaikata setiap bicara kita adalah ayat alquran.atau bicara yg mngandungi hadith nabi.jauh dr dosa.malah brtambah pahala.(*sbb itu kita dituntut belajar bahasa arab fusha!bahasa syurga..

wallahua'lam.

Cahaya said...

Macam tu lah....