Saturday, March 21, 2009

CiNtA dAkWaH


Pantun orang Melayu zaman dahulu:

Nasi lemak buah bidara
daun selasih saya lurutkan
buang emak buang saudara
kerana kasih saya turutkan

Kalau roboh kota Melaka
papan di Jawa saya sorongkan
kalau sungguh bagai dikata
jiwa dan raga saya serahkan

Orang muda kita pula berkata:

‘cinta itu buta’
‘cinta tak boleh dijual beli’
‘cinta medic’
‘sms On Cinta’

‘engkau bagai air yang jernih di dalam bekas yang berdebu’
‘dua hati jadi satu bila kita bertemu’
‘bulan madu di awan biru tiada yang mengganggu’
‘aku memang pencinta wanita tapi ku bukan buaya’

gila-gila cinta
harganya mahal
nak beli tidak daya
tapi ia datang percuma
dengan sepenuh jiwa dan raga
meredah, melanggar sesiapa sahaja yang menghalangnya
kerana ia tidak bermata
emak sendiri pun sanggup dibuang demi kesetiaan pada si dia
mata sepet tidak mengapa
hidung kembang alangkah lawanya
sudah bersatu dunia kita
susah senang kita berdua
dunia akhirat kita bersama

wah …. wah …. wah
Datang zaman kebangkitan Islam. Arus dakwah terkena kepada sesiapa sahaja samada orang ini memang nak berdakwah atau orang ini adalah sasaran dakwah.

Berubah nilai dan neraca.
Yang dahulunya jahiliah bertukar jadi Islamik dengan sedikit ‘dakwahisasi’.
Orang muda sekarang cerdik sungguh…. Pandai ‘adjust-adjust’. Pandai ‘modify’.

Mereka ni mungkin tak pernah lagi berjaya mengislamkan orang bukan Islam,
tapi mengislamkan unsur-unsur jahiliah ni cekap bukan main.
Bukankah Adam dulu juga bercinta dengan Hawa? Bukankah Nabi Sulaiman juga bercinta dengan Ratu Balqis?



Bukankah qudwah cinta sejati itu pada Ali dan Fatimah? Ni semua akibat baca silibus usrah tak betullah ni.
Lalu da’ie zaman moden pun bercintalah juga. Tapi mereka bercinta tidak sama macam orang lain tahu.
Sempadannya batasan syarak. Main-main perasaan sahaja,
tidak lebih dari itu. Takut Allah murka, tak berkat dakwah nanti.

kau tahu ku mencintaimu
ku tahu kau mencintaiku
ooohhhh kasih
bersabarlah sayang
saat indah kan menjelma jua

tapi …….
‘sebelum diijabkabulkan syariat tetap membataskan’
Temu janji bukan di panggung wayang. Bukan kat Dataran Merdeka.
Bukan kat Hard Rock Cafe. Ni da’ie ni ….. Tempat-tempat lagho macam tu tak mainlah ….

alangkah riangnya hatiku
luahan rasaku mendapat perhatian
ku terima balasan darimu
kau jua menyimpan perasaan
warkahmu memberi kepastian
agar kejayaan menentu pertemuan
setiap kali di akhir katamu
kau selalu tulis
SEE YOU DI ICV …eeh silap IPT (sorry orang Victoria)

Mereka ada fikrah Islamiah …. fikrah asolah lagi. Sebab tu bila bercinta mereka ni setia dan sanggup berkorban segala-galanya.
Maklumlah … cinta mereka ni lahir dari tasawwur yang jelas dan fikrah Islamiah yang tulen.




cinta itu cahaya sanubari
kurniaan Tuhan fitrah insani
dan di mana terciptanya cinta
di situ rindu bermula
cinta itu tidak pernah meminta
tetapi memberi sepenuh rela
rasa bahagia biar pun sengsara
berkorban segala-gala

Samar …. Buka Lampu Sikit
Sikit membebel ni bukan kerana apa. Kerana sayang dan harapan yang kami berikan kepada pendakwah-pendakwah muda.
Harap-harap jangan tertipu dengan perkara-perkara seumpama ini.

Cinta sememangnya fitrah manusia. Jalan terbaik untuk menyalurkan fitrah adalah pada perkahwinan.
Penegasan diberikan oleh Rasulullah s.a.w.: “Tetapi aku berkahwin dengan wanita. Sesiapa yang tidak mengikut sunnahku, dia bukan dari kalangan umatku.”

Jaga pandangan mata. Jaga pergaulan. Kita ada batas pergaulan kita sendiri.
Rasulullah s.a.w. bersabda: “Dua mata juga berzina dan zina mata adalah pandangan.” Sabdanya lagi: “
Tidak halal bagi seseorang bersunyi-sunyian dengan seseorang yang bukan muhrim.”

Itu semua adalah perisai untuk tidak terjebak ke dalam isu-isu cinta yang tidak syar’ie.
Jangan suka sangat chating dengan orang yang kita sendiri pun sebenarnya tak tahu mana datangnya.
Buang masa satu hal. Letih melayan perasaan satu hal lagi. Letih nak ‘mengayat’ satu hal lagi.

Jangan juga ambil kesempatan untuk buat ‘marketing’ dalam aktiviti-aktiviti bersama lelaki perempuan. Kalau aktiviti sesama lelaki, pakai kain pelekat dengan t-shirt pun tak pe. Busuk sikit, tu bukti kita kuat buat dakwah sampai tak sempat nak mandi. Kalau aktiviti bersama, siap mandi dan sental seluruh badan. Seterika baju, pilih baju, pakai stokin, kiwi kasut, pakai gel rambut dan pastikan ‘gaya thiqah’.

Dr. Yusof al-Qardhawi berkata: “Cinta akan mencari manusia. Tetapi manusia jangan mencari cinta.” Jangan ikut sangatlah kawan-kawan kita yang letak kesempurnaan seorang lelaki dan wanita adalah pada ‘bercouple-couple’. Jangan letak target untuk mencintai seseorang.

Tapi kalau tiba-tiba jatuh hati kat seseorang, bagitahulah abang-abang dan kakak-kakak kita. Cuba ‘story’ sikit perasaan kita tu baik-baik. Kalau masih belum berpunya, apa salahnya, kami boleh tolong pinangkan. Itu kalau sekufu’lah. Kan ke kita faham maksud sekufu’ tu? Maksudnya kita cari orang-orang yang sama-sama nakkan cara hidup Islam, bina keluarga Islam dan menyumbang pada umat.

Kalau ada ‘awek’ lama atau ‘balak’ lama (pinjam istilah orang muda), ingat balik matlamat hidup kita. Nafsu tu sekejap je boleh dipuaskan. Tapi keharmoniaan dan kebahagiaan bukan senang nak cari.

Jangan merungut kalau nanti susah nak ikut aktiviti dakwah dan sumbangan juga jadi terbatas. Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna. Sedih putus cinta dengan awek lama tu sekejap je boleh hilang. Menanggung derita hidup bersama awek lama yang dah jadi isteri tu bukan senang.

Kalau emak ayah dah carikan, ukur dan nilai balik calon tu berdasarkan neraca Islam yang kita faham. Kalau kena neraca tu, tawakkal alaAllah. Kalau tak kena, sembang baik-baik dengan emak ayah. Mereka boleh faham tu. Jangan risaulah. Tak da istilah ‘saya terperangkap oleh perancangan emak dan ayah saya’. Emak ayah kita tak buat konspirasi macam tu.

Ada la kot sikit-sikit kes terpencil macam tu, tapi dalam banyak kes sebenarnya boleh bincang lagi. Takut kita je sebenarnya yang ‘terpesona’ dengan calon emak ayah kita lalu kita pun ‘terperangkap’ . Lalu yang mekap tebal seinci, skirt pendek, suka duduk depan tv, tak suka dengar Ikim.FM dan yang seumpamanya kita setuju untuk hidup bersama kita selama-lamanya … mengharungi alam dakwah bersama-sama … dunia akhirat bersama. Macam pelik je bunyinya tu.

Kalau dah ada calon, dah setuju pada peringkat keluarga dan dah bertunanglah dengan istilah mudahnya, jaga batas-batas perhubungan. E-mail, sms, chat dan lain-lain teknologi hari ini jangan disalahguna. Ada masa boleh, ada masa tidak boleh. Ikut keperluan dan jaga batas-batasnya.

Memanglah pendakwah muda ni kalau tulis email dan berchating, dia tak tulis macam orang lain. Jiwang-jiwang tak mainlah. Mereka ni baca kitab Muntalaq. Kami adalah anak-anak singa dan bukannya kijang yang jinak.

Amboiii. Tapi kadang tu kita tak perasan, jiwang tidak datang dalam satu bentuk sahaja. Jahiliah berubah bentuk. Maka begitulah juga dengan jiwang. Dulu ‘I love you’. Sekarang ‘bersamalah kita memburu cinta Allah’. Dulu ‘demimu sayang lautan sanggup ku redah’. Sekarang ‘moga-moga kita dapat bersama-sama thabat mengharungi dakwah ini’.

Ini adalah sikit nasihat. Harapnya tidak ada yang berasa hati. Moga kita dapat menjaga diri kita lebih dari kita menjaga diri orang lain.

4 comments:

+akufobia+ said...

merekamerekamereka nak menghalalkan yang haram.time ni la syaitan pun study penatpenat nak kasi kat idea kat merekamereka ni macam mana nak kelentong kitakita ni supaya kitakita pun macam nak terpercaya gak kan.nak terikut gak.nak tertiru gak.nak seperti merekamereka gak.ya.mereka pun nak kitakita join.kerana merekamereka sayang akan dosadosa mereka.merekamereka tak tahu tinggalkan orang yang kononkonon nya dia sayang sangatsangatsangat tu.ya.sangatsangat.ngee.mereka diracuni.jom ubatkan.tapi apa ubat dia?hu.kita pula kena kuat study macam syaitansyaitan tadi.nak lawan balik hujahhujah syaitansyaitan mereka.hujahnya da ada.kena cari je lagi.kalau sampai boleh ingat lagi best.senang.merekamereka+mereka nanti akan tergamam.terbunuh cintacinta monyet mereka dengan hujahhujah DIA yang memang superduper power.siapa da ada?jom kongsi ramairamai.kita sayang merekamereka.kita tak nak merekamereka pergi jauh dari kita.merekamereka=sahabatsahabat kita.kitakita kan sayang sahabatsahabat kita.tolongtolongtolong.cepat tolong merekamereka.semoga Allah bersamasama kitakita+kita dalam jalan ni.jangan putus asa.kitakita kan kuatkuat.kalau ada yang masih lemah lagi kitakita samasama kuatkan.DIA yang pegang hatihati merekamreka+hatihati kitakita.thabatkan la hatihati kamikami ni supaya kamikami terus kuat di atas jalanMU.

Anonymous said...

Dah knp akufobia macam org tergagap..? Best r syafiq macam first time wat cam ni.... tak sangka presiden pandai olah lagu dan pantun... ana surrender r kalo mcam ni..huhu

Ana_aro

+akufobia+ said...

bukan gagap.mereka=orang yang ramai.(lebih dari 10 ke.ha.lebih kurang macam tu la.)tambah lagi mereka=lagi ramai la.so nak cakap yang merekamereka tu ramai sangat.ngee.kitakitakita@kamukamukamu=nak tunjukkan korang.one by one nak tunjuk.lepas kamu,kamu,lepas tu kamu lagi.lebih kurangnya kalau nta duduk sebelah daeng+azzam+abbas.ana nak cakap.nta+daeng+azzam+abbas bagi setiap kamu tu.so jadi la kamukamu+kamu.haha.kalau pening gak nak fahamkan.padan muka.saja kasi pening.ngee.(dari orang yang da lama tak belajar BM.BM pun tak power.ngee.sejarah ok la kot.tersuka.kiki.)

+akufobia+ said...

sebab presiden nta ada kelebihan la ramai pilih dia jadi presiden.DIA berikan kelebihan tu kerana DIA tahu dia boleh buat.dia dipilih untuk lead.kalau dia lebih kurang nta je.nta pun susah nak respect dia.kankankan.kat belakang nanti main kutukkutuk.ngee.tapi kalau dia lebih kurang nta pun nta kena respect dia sebab nta@orang ramai@DIA telah memilih dia sebagai presiden.so?sami'na wa'ato'na+tegur kalau dia salah.